Contest

SULAMAN COMEL MERDEKA CONTEST

July 31, 2017

https://sulamancomelkaknoor.blogspot.my/2017/07/sulaman-comel-merdeka-contest.html

Assalamualaikum semua.
Hari ni Kak Noor dengan berbesar hatinya nak anjurkan sebuah contest khas untuk para blogger. Contest ni bersempena dengan bulan kemerdekaan negara kita (Ogos) dan sebagai tanda perkenalan dari Kak Noor sendiri sebagai salah seorang blogger baru.

Contest ni Kak Noor adakan hasil kerjasama dengan seorang blogger iaitu Sis Hawa. Contest ni akan berlangsung selama sebulan iaitu dari 01 OGOS - 31 OGOS 2017.

Hadiah yang bakal di berikan adalah Tuala Sulaman Pakej Family untuk 3 ORANG BLOGGER yang bertuah! Set Pakej Family ni best tau sebabnya terdapat 3 helai tuala.
  • 1 helai tuala Mommy
  • 1 helai tuala Daddy
  • 1 helai tuala Si Comel
Soal design don't worry, boleh tengok kat >> [ SINI ] 

 SYARAT-SYARAT UNTUK MENYERTAI

1- Buat satu entry bertajuk "SULAMAN COMEL MERDEKA CONTEST"

2- Copy banner di atas dan backlink kan semula ke sini.

3- Follow blog Sulaman Comel Kak Noor dan Sis Hawa

4- Like pages Chubby Baby Best

5- Follow IG @sulamancomel [jika ada akaun Instagram]

6- Tinggalkan link entry anda di ruangan komen

Itu je syarat-syaratnya. Mudah je kan? Para pemenang akan di pilih oleh KakNoor sendiri menggunakan kaedah cabutan nombor di kertas. Adil gitu... suspen pun ye jugak. :D

Pengumuman pemenang akan di buat pada : 01 SEPT 2017

_____________________________________________
SENARAI PESERTA  (jom blogwalking)
1. https://maszull.blogspot.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
2. http://yummycoklet.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
3. http://missobsesi.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
4. https://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
5. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
6. http://www.ajuyarashid.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
7. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
8. http://www.bilalelakiberbicara.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
9. http://queensyanis.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
10. http://www.mizatalib.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
11. https://rim-yeanna.blogspot.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
12. http://www.zukidin.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
13.https://belogsjm.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest-31ogos2017.html
14. https://jombercontest.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
15. http://presntisgift.blogspot.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
16. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
17. http://www.pokcikblogger.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
18. http://www.kasihjuju.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
19. http://www.leaazleeya.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
20. http://www.kisahsidairy.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
21. http://www.azirahman.com/2017/08/httpssulamancomelkaknoor.html
22. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
23. http://akhalilah.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
24. http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
25. http://www.mohdnoorshawals.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
26. http://www.mariafirdz.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
27. http://www.aimisyahirah.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
28. http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
29. http://milzah89.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
30. https://umifuzy.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest-oleh-kak.html
31. http://www.syuhadasalleh.com/2017/08/08/sulaman-comel-merdeka-contest/
32. https://galaksiviral.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
33. http://www.ceriteraibu.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
34. http://ape-kinah.blogspot.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
35. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
36. http://purplestarz89.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
37. http://themaiman.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest-3108.html
38. http://aztieyshana.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
39. http://puankuci.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
40. https://poppao.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
41. http://mama-syafi.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
42. http://www.mialiana.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
43. https://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
44. http://jnjikita.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
45. http://thezafirahnazri.blogspot.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
46. http://herneenazir.com/2017/08/10/sulaman-comel-merdeka-contest/
47. https://asyiqin89.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
48. http://letsliveourlive.blogspot.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
49. http://www.linliena.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
50. https://mamadasuki.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
51. https://messarah.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
52. http://penselduabee.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
53.https://rodiahamir.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
54. http://www.mohdnoorshawals.com/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest_22.html
55.http://salatulzarida.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
56.http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html
57.https://salatulzarida.blogspot.my/2017/08/sulaman-comel-merdeka-contest.html

Resepi

NUGGET HOMEMADE

July 31, 2017

 Kak Noor percaya ramai yang cukup suka makan nugget kan? Tambah-tambah kalau anak-anak kita kat rumah tu. Rasanya kalau di beri pilihan antara nasi dan nugget, Kak Noor rasa diaorang gerenti akan pilih nugget. Hmm.. apa boleh buat!

Tapi, seandainya nugget tu di buat sendiri di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang kita sendiri sure dan yakin, Kak Noor rasa tak akan ada lagi masalah ni.
Jadi, hari ni Kak Noor nak share bahan dan cara untuk buat nugget ni sendiri kat rumah. 

Foto Nooriha Hazemi.
Menyelerakn x???? Hihihi...yg penting sihat tuk anak...

 Ini adalah senarai bahan-bahannya. Simple je kan.
Foto Nooriha Hazemi.

Cara nak membuatnya pun tersangatlah mudah. 
Foto Nooriha Hazemi.
sekalikan semua bhan..sukatan agak2 la ya...kalau ada food prosessor lagi mudah kerja..kalau tak ada gunakan la apa jer yang ada kat umah tuu...blander pun boleh...janji kena letak air sedikit jer...pastu tambah tepung sikit...
Foto Nooriha Hazemi.
Apabila semuanya dah siap di blander.....bentukkan lmengikut bentuk kesukaan. Kak Noor buat bentuk Love... ini time rajinlah, kalau time malas buat bentuk bulat-bulat je..hehe.. pastu gaulkan dengan serbuk roti....
Foto Nooriha Hazemi.
Apa lagi, jom kita goreng! Pastu boleh makan ramai-ramai dengan family. Lagi sedap makan masa panas-panas cicah dengan sos dan mayonis. Perghh... best!
Yang paling penting, halal, bersih, berkhasiat dan jimat belanja. :D
- SELAMAT MENCUBA -

Resepi

DORAYAKI DORAEMON

July 31, 2017




Hari tu kan, Kak Noor adalah ternampak satu resepi untuk membuat dorayaki. Dari apa yang Kak Noor tengok, eh takde lah susah mana pun. So, fikir punya fikir lastly Kak Noor nekad untuk cuba sendiri mengikut apa yang tertera di dalam resepi tu.

Foto Nooriha Hazemi.
Ini resepinya.

Foto Nooriha Hazemi.
Kak Noor pun mulalah siapkan bahan-bahan yang di perlukan. Excited betul ni nak start! Kak Noor ikut step macam di gambar resepi tu one by one dengan betul.

Dan hasilnya memang mabeles sungguh! Tak sangka jadi dengan berjaya sekali. Macam pro pulak :D

Foto Nooriha Hazemi. 
Betul tak apa Kak Noor cakap. Memang menjadi betul kan?

Foto Nooriha Hazemi.
Kak Noor lapisi dengan coklat sebagai lapisan tengahnya. Kalau nak ikutkan perasa apa pun boleh.

Foto Nooriha Hazemi. 
Yummy yummy!!
Serius sedap!!
dan yang paling penting gebu dan lembut

- SELAMAT MENCUBA -

Resepi

LAKSA KUALA

July 31, 2017

Laksa adalah saalah satu makanan favourite Kak Noor. Tambah-tambah lagi kalau laksa kuala. Percaya atau tidak Kak Noor lebih suka masak sendiri Bukan hanya masak kuahnya je tau tapi masak dengan laksanya sekali.

Sekali dengar macam payah je rasanya kan? Tapi hakikatnya mudah je nak buat laksa ni. Boleh lihat bahan-bahan dan ikut cara-cara yang Kak Noor sharekan kat sini. InshaaAllah mesti jadi!


Foto Nooriha Hazemi. Foto Nooriha Hazemi.
RESEPI LAKSA☆
●2cwn tpung gandum
●3/4cwn tepung Beras
●sedikit garam
●Air panas setengah cawan
●Air sejuk setengah cawan

Uli sampai jadi doh...masukkan adunan dlm acuan maruku...didihkn air untuk merebus......siap!
Ketepikan dulu laksa tu meh kita buat kuahnya pula.

Foto Nooriha Hazemi. Foto Nooriha Hazemi. Foto Nooriha Hazemi. 

☆ RESEPI KUAH LAKSA
●Bawg merah.4biji
●Cili kering segenggam
●Belacan sedikit(blanderkn)

Tumis semua bahan-bahan yang telah di kisar dalam kuali sampai naik minyak.
Kemudian terus masukkan daun kesum dan bunga kantan.

  Ikan rebus macam biasa..kalau ada noxxa pakai tau, jangan hanya di simpan dalam kotak jer...hihihi...senang pakai noxxa HPkn 60minit...tulang pun hancur....terus blanderkan sekali tulang2.....

Kalau pakai periuk biasa kena lah rebus dan asingkan tulang dengan isi.. Kerja ni memang remeh sikit.


Masa rebus masukkan asam keping.. pastu sekalikan rebusan ikan dengan bahan yang di tumis tadi..

Perasakan dengan garam. Ikut suka hati lah.. Nak masin lebih ke.. kemudian biarkan sehingga mendidih....

Last sekali apa lagi... ngap ler!! :D

Foto Nooriha Hazemi.
Sedap di makan dengan telur goreng

Foto Nooriha Hazemi.
- SELAMAT MENCUBA -