NUGGET HOMEMADE

July 31, 2017

 Kak Noor percaya ramai yang cukup suka makan nugget kan? Tambah-tambah kalau anak-anak kita kat rumah tu. Rasanya kalau di beri pilihan antara nasi dan nugget, Kak Noor rasa diaorang gerenti akan pilih nugget. Hmm.. apa boleh buat!

Tapi, seandainya nugget tu di buat sendiri di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang kita sendiri sure dan yakin, Kak Noor rasa tak akan ada lagi masalah ni.
Jadi, hari ni Kak Noor nak share bahan dan cara untuk buat nugget ni sendiri kat rumah. 

Foto Nooriha Hazemi.
Menyelerakn x???? Hihihi...yg penting sihat tuk anak...

 Ini adalah senarai bahan-bahannya. Simple je kan.
Foto Nooriha Hazemi.

Cara nak membuatnya pun tersangatlah mudah. 
Foto Nooriha Hazemi.
sekalikan semua bhan..sukatan agak2 la ya...kalau ada food prosessor lagi mudah kerja..kalau tak ada gunakan la apa jer yang ada kat umah tuu...blander pun boleh...janji kena letak air sedikit jer...pastu tambah tepung sikit...
Foto Nooriha Hazemi.
Apabila semuanya dah siap di blander.....bentukkan lmengikut bentuk kesukaan. Kak Noor buat bentuk Love... ini time rajinlah, kalau time malas buat bentuk bulat-bulat je..hehe.. pastu gaulkan dengan serbuk roti....
Foto Nooriha Hazemi.
Apa lagi, jom kita goreng! Pastu boleh makan ramai-ramai dengan family. Lagi sedap makan masa panas-panas cicah dengan sos dan mayonis. Perghh... best!
Yang paling penting, halal, bersih, berkhasiat dan jimat belanja. :D
- SELAMAT MENCUBA -

You Might Also Like

5 comments

  1. Nak try juga benda ni..hihi...kalau beli risau tak berkhasiat =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. buat sendiri makan tanpa susahati. takde apa-apa bahan pengawwet pun. Kak Noor ada juga resepi cara buat hotdog homemake. Nanti ada masa kaknoor share kat blog ni

      Delete
  2. Hai Kak Noor :)

    wahhhh puas hati dpt buat sendiri kan.
    dah tentu terjamin bersih.

    Salam kenal,
    Anamizu :)

    ReplyDelete
  3. Rajin akak buat homemade. Yang pasti mmg sedap & berkhasiat kalau buat sendiri ni, puas hati boleh makan banyak, hihi.

    ReplyDelete
  4. Rajinnya akak. Nanti nak cuba resepi akak. Tenkiu tau

    ReplyDelete